Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Wouter van Bernebeek tuurt de hemel af opzoek naar vallende sterren Foto: RN7
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Van Bernebeek legt zelf ook graag de natuurverschijnselen vast Foto: RN7
Ankeiler: De kans is groot dat als je ergens deze week een tijdje naar de hemel hebt gestaard dat je er wel een paar voorbij hebt zien komen, vallende sterren.

- De kans is groot dat als je ergens deze week een tijdje naar de hemel hebt gestaard dat je er wel een paar voorbij hebt zien komen, vallende sterren. Deze week komt namelijk de meteorenzwerm ‘de Persëiden’ voorbijgeraasd, dus heb je het nog niet gedaan kijk dan de aankomende nachten even omhoog. Al komen ze elk jaar opnieuw weer langs, dit jaar is speciaal vertelt meteoroloog Wouter van Bernebeek.

De meeste jaren valt het grootste gedeelte van de vallende sterren namelijk overdag en dan kun je ze dus niet zien, zo legt Van Bernebeek uit. Dat is niet het enige, “als de maan schijnt ’s nachts, dan worden de kleinste meteoren toch onzichtbaar.” “Maar nu is het nieuwe maan geweest, dat betekent dat de maan overdag eigenlijk op is en ’s nachts dus niet schijnt, dat maakt het extra donker en daardoor kun je de meteoren extra goed zien,” gaat hij verder. Op het hoogtepunt komen er bijna 70 meteoren per uur voorbij, maar die kunnen zich over de “hele zichtbare hemel” te zien zijn dus het blijft goed zoeken.

Tekst gaat verder onder video:

Ga de stad uit

Wil je zelf nou de meeste vallende sterren gaan zien, dan kun je niet in op je balkon in de stad blijven zitten. Van Bernebeek noemt het een ‘must’ om ver van de stad vandaan te gaan. Wij spraken hem dan ook op een heuvel bij Groesbeek in de gemeente Berg en Dal. “Bij zo’n 97 a 98 procent van de meteoren is het stadslicht toch zo overheersend dat je ze dan echt niet ziet.” Die geschikte plekken, daarvoor moet je wel goed zoeken “in onze regio Nijmegen of Arnhem, daar is veel stadslicht. Ga je naar het zuiden dan kom je al snel plaatsen als Gennep tegen, dus probeer het vooral langs de grens te zoeken.” Mocht dat niet lukken dan kun je altijd nog naar de Veluwe of een weekendje Noord-Nederland boeken adviseert van Bernebeek lachend.

Boven je hoofd

Als je deze week recht boven je hoofd had gekeken had je ze wellicht ook gemist. De “radians of, het zwaartepunt”, de plek waar de meeste sterren vallen, stond eerder deze week nog laag aan de hemel legt Van Bernebeek uit. Toen zag je het meeste zo’n vijftien of twintig graden boven de horizon, maar in het weekend zal dit “70 graden zijn, en dat is natuurlijk heel hoog, dan hangt het bijna boven je en dat is wel bijzonder om te zien.”

Tekst gaat verder onder afbeelding:

Afbeelding
Wouter van Bernebeek tuurt de hemel af opzoek naar vallende sterren Foto: RN7

“Ooit komt er een dag dat het op is”

De meteorenzwerm komt van een vroegere komeet, het is een van de bekendste zwermen wereldwijd. De restanten van die komeet gaan nu dus elk jaar in dezelfde baan om de aarde. Hij komt elk jaar precies in dezelfde nacht van 13 augustus terug, dus je kunt de klok erop gelijkzetten. Dat is het hoogtepunt maar in een periode van zo’n zeven tot tien dagen hieromheen kun je al vallende sterren waarnemen. Maar de komeet bestaat niet meer dus, “die stukjes zullen wel steeds minder worden, dus ooit komt er een dag dat het op is”. De meteoroloog stelt daarna gelijk gerust, “dat zal nog honderden jaren duren”.

Nog even alle tips op een rijtje om je kansen te vergroten de vallende sterren te spotten dit weekend:

  • Het belangrijkste is, zoek een plek waar het helder is,
  • Zoek een donkere plek buiten de stad,
  • Kijk richting het noorden,
  • Ga “plat in de stoel of in het gras liggen met je neus omhoog”
  • Begin pas na elf uur, maar het beste is tussen twee en drie uur ’s nachts.

Heb je ze toch gemist, niet getreurd! Dit jaar heb je nog een kans in december. Dan komen nog de Geminiden voorbij. Die zijn er elk jaar in de nacht van 13 of 14 december.

Afbeelding
Van Bernebeek legt zelf ook graag de natuurverschijnselen vast Foto: RN7

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.