Bevat Audio: Audio
Lead image 1:
Lead image TXT 1: De vitrines zitten vol wetenswaardigheden en bijzondere objecten Foto: Museumwinkel Nijmegen
Ankeiler: Bij de Museumwinkel in Nijmegen zijn niet meer alleen bijzondere voorwerpen te koop. Er is nu ook een tentoonstelling met de privécollectie.

- Bij de Museumwinkel in Nijmegen zijn niet meer alleen bijzondere voorwerpen te koop. Er is nu ook een tentoonstelling met de privécollectie. "Normaal is dit niet zichtbaar voor het publiek. Maar nu wel", vertelt preparateur Rick Way.

De winkel dacht al een tijd na over een speciale tentoonstelling, maar tot corona was er nooit tijd om het pand anders in te delen. Tijdens de pandemie zijn de medewerkers daarom begonnen. En nu is het af.

"Dit is voor iedereen die ook maar een beetje enthousiast wordt", aldus Way. "In de vitrines zijn een aantal topstukken te zien uit privéverzamelingen." Wie wil langskomen, kan gratis naar binnen.

De kiwi, een hoofd en het ei

De collectie bestaat uit een aantal opvallende zaken. "Als ik nu rondkijk, zie ik bijvoorbeeld een kleine grijze kiwi staan. Dat is een vogel die alleen voorkomt op Nieuw-Zeeland." In ander dierennieuws is er ook een gemummificeerde kat te vinden. "Egyptenaren maakten ook mummies van dieren."

De tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
De vitrines zitten vol wetenswaardigheden en bijzondere objecten Foto: Museumwinkel Nijmegen

Iets verderop is ook een 'shrunken head' te zien - een gekrompen mensenhoofd. "Dat is wel even een aanblik. Het is een echt mensenhoofd. Het verwondert, zo'n hoopje. Zeker als je weet dat het echt is."

Wie niet zit te wachten op gekrompen mensenhoofden, moet wachten tot 6 september. Dan wordt de collectie aangevuld met het grootste ei ter wereld. "Van een olifantsvogel, een uitgestorven soort uit Madagaskar. Die eieren worden wel 34 centimeter lang."

Luister naar het gesprek met Rick Way op Radio Gelderland: