Bevat Video: Video
Ankeiler: Het Wijchense college is voornemens om de vrijliggende fietspaden langs de Leemweg tussen Wijchen en Alverna op te knappen, en dat plan voorziet in het kappen van ongeveer 25 bomen die te dicht op het fietspad staan.

- Het Wijchense college is voornemens om de vrijliggende fietspaden langs de Leemweg tussen Wijchen en Alverna op te knappen, en dat plan voorziet in het kappen van ongeveer 25 bomen die te dicht op het fietspad staan. Om dat er sprake is van scheuren in de verharding, rafeling en wortelopdruk voldoet het fietspad niet meer aan de kwaliteitseisen en moet er worden ingegrepen. Daarbij wordt nu niet gekozen om de straat te herinrichten tot een fietsstraat.

Tekst gaat verder onder de video:

Bomen

De slechte toestand van de huidige verharding wordt volgens het college voornamelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van een aantal bomen die daar te dicht op staan en voor wortelopdruk zorgen onder het fietspad. “De problemen nemen jaarlijks fors toe en de geplande ingreep had al veel eerder moeten plaatsvinden.” Het plan voorziet nu in het kappen van ongeveer 25 bomen. Voor de gekapte bomen zal een locatie gezocht worden om deze te compenseren. “Als deze bomen blijven staan, dan zal het toekomstige fietspad na verloop van tijd weer schade door de wortels krijgen. Bovendien is de kans tijdens de werkzaamheden groot dat er boomwortel dusdanig beschadigd kan raken, dat de boom na een aantal jaar alsnog sterft. Daarnaast zal mindere boomplaats de boom vatbaarder maken voor takken/kroonsterfte en ziekten. Ook betreft het een verhard fietspad door een bos en dient er gekeken te worden naar het grotere geheel, niet naar de individuele boomstam. Op termijn zullen de kronen van de bomen die blijven staan de plek innemen van de kronen van de bomen die nu weggaan. Aan het boskarakter wordt niets teniet gedaan. “

Geen fietsstraat

Het college stelt voor duurzame verharding van de huidige fietspaden voor met behulp van beton, omdat dit beter bestand is tegenwortelopdruk dan asfalt. Dit is ook al toegepast bij het fietspad langs Heumenseweg en het pas geopende fietspad langs de Ravensteinseweg. De Dorpsraad Alverna en Leefbaarheidsgroep Valendries zijn voorstander van het aanpassen van de Leemweg tot een fietsstraat. Het college kiest echter niet voor deze optie. “Vrijliggende fietspaden zijn voor fietsers het veiligst”, laat men weten aan de gemeenteraad. “Langs de Leemweg liggen tussen de Urneveldweg en de Graafseweg aan beide zijden vrijliggende éénrichtingsfietspaden. Het fietspad is een belangrijke fietsroute van en naar het MaasWaal College en wordt dan ook dagelijks intensief gebruikt door veel scholieren. Alleen het deel tussen Sint Jorispad en Veenseweg uitvoeren als fietsstraat geeft voor iedereen een onduidelijk verkeersbeeld en is dus verkeersonveilig. Een volledige fietsstraat is veiliger, maar deze optie komt pas in beeld bij een volledige reconstructie, inclusief het vervangen van het riool. In de onderhoudsprogramma’s staat de Leemweg de komende 20 jaar niet op het programma.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.