Ankeiler: Waren de introductieweken op hogescholen en universiteiten vorig jaar nog veelal online, dit jaar mogen eerstejaars elkaar weer in het echt leren kennen.

- Waren de introductieweken op hogescholen en universiteiten vorig jaar nog veelal online, dit jaar mogen eerstejaars elkaar weer in het echt leren kennen. "Als het moet, kunnen we altijd terug naar online."

Ook dit jaar geen centrale activiteiten tijdens de introductie van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, die op 23 augustus begint en vijf dagen duurt. Ook overnachtingen op bijvoorbeeld een camping zijn niet toegestaan, zegt woordvoerder Maurice Chattelin. "Alle activiteiten zijn gericht op de eigen studie. Zo willen we grote groepen voorkomen en de kans op besmetting verkleinen."

De eindtijd voor activiteiten staat op 22.00 uur en er worden geen feesten gehouden. Mocht er na de persconferentie meer mogelijk worden, betekent dat zeker niet dat het hele programma wordt omgegooid, zegt hij. "Onze studieverenigingen moeten ook ergens vanuit kunnen gaan."

Toch is het programma al een stuk uitgebreider dan vorig jaar, toen de hele introductie online was. "We hebben dit jaar gelukkig wel wat fysieke bijeenkomsten, zoals kennismakingsactiviteiten. Een paar opleidingen hebben zelfs een programma waar ze gedeeltelijk de eerstejaars van vorig jaar in meenemen. En centraal zijn we ook nog aan het kijken of we in de loop van het komende studiejaar, als alles weer mag, iets kunnen organiseren voor zowel de studenten van vorig jaar als dit jaar."

Thuistests voor introductielopers

Om verspreiding van het coronavirus en met name de deltavariant te beperken kunnen de nieuwe studenten nog steeds gebruiken maken van de zelftests die het Rijk beschikbaar stelt aan het hoger onderwijs. In Wageningen, waar de introductie 11 augustus van start gaat, krijgt iedere introductieloper twee thuistests.

Vorig jaar liet de WUR, in tegenstelling tot bijna alle andere studentensteden, studenten toch zo veel mogelijk naar Wageningen komen voor hun introductietijd. De GGD ontdekte niet lang daarna drie clusters die waren terug te leiden tot die week.

Om besmettingen te voorkomen heeft de universiteit naast de thuistests een plan klaarliggen met de GGD, mochten de besmettingen toenemen. "En mocht het echt uit de hand lopen, kunnen we altijd terug naar een online variant."

Geen anderhalvemetermaatregel?

De universiteit gaat er vanuit dat de anderhalvemetermaatregel na de persconferentie van het kabinet op 13 augustus wordt opgeheven voor alle studiegerelateerde activiteiten tijdens de introductieweken. Maar grote feesten, die zitten er dit jaar waarschijnlijk niet meer in.

"Wij zijn geen voorstander van Testen voor Toegang", zegt woordvoerder Vincent Koperdraat. "Het straatfestival, het muziekfeest en andere grote activiteiten op de campus gaan niet door dit jaar. En wat de studentenverenigingen zelf organiseren als het weer mag, daar gaan wij niet over."

De Radboud Universiteit heeft het beoogde festival in de introductieweek al geannuleerd. "Na de laatste persconferentie wisten we al dat dat niet ging lukken. Nu hebben we een show als alternatief, waarbij iedereen kan zitten", vertelt projectleider Dionne Aldus van Radboud Introductie.

Naar aanleiding van de laatste coronaregels voor evenementen is het nog even de vraag of dat wél door kan gaan. Er mogen nu maar 750 bezoekers komen. "We moeten nog in overleg met de gemeente over de vraag hoe die 750 geïnterpreteerd moet worden: is dat per voorstelling of per dag. Want wij hebben drie shows per dag."

Goede hoop

Toch is er ook in Nijmegen meer te doen dan vorig jaar. "2020 was heel karig. Toen hadden we een Intromarkt in het Goffertpark en mocht je een uurtje langskomen op de sportdag maar niet naar binnen in het sportcentrum. Nu mag je een hele dag komen sporten en is de intromarkt op de campus, zodat je in ieder geval meteen kennismaakt met de campus. Ik heb goede hoop dat dat zo doorgaat."

Zie ook:

Deel dit artikel