Lead image 1:
Lead image TXT 1: Merel Smulders (links) juicht samen met zus Laura na het winnen van de bronzen medaille. Foto: ANP
Ankeiler: BMX'ster Merel Smulders uit Horssen heeft vannacht bij de Olympische Spelen brons veroverd.

- BMX'ster Merel Smulders uit Horssen heeft vannacht bij de Olympische Spelen brons veroverd.

De 23-jarige debutante reed in Tokio een sterke finale en eindigde als derde. De Britse Bethany Shriever pakte het goud en tweevoudig olympisch kampioene Mariana Pajón uit Colombia moest dit keer genoegen nemen met zilver.

Merel Smulders was de enige Nederlandse deelneemster in de finale. Haar oudere zus Laura, die bij de Spelen van Londen 2012 brons pakte, strandde net als Judy Baauw in de halve finales. Laura was favoriet voor een olympische plak, maar kwam hard ten val.

De zusjes vierden de bronzen plak van Merel, aan de eindstreep. Bekijk de beelden daarvan in de tweet. De tekst gaat daaronder verder.

'Heel hard schreeuwen'

"Ik kwam over de finish en kon alleen maar heel hard schreeuwen", vertelde Merel voor de camera van de NOS. "Ik ben zo blij dat ik brons heb kunnen halen. Ik kan het nog niet helemaal geloven. Ben een beetje sprakeloos."

De verrassende vroege uitschakeling van Laura, liet Merel niet onberoerd. "Mijn hart brak voor haar. We zijn zussen en beste vriendinnen. Ik ben zo blij dat ik toch brons heb kunnen halen. Dit wilde ik ook voor haar doen."

Zie ook: Papa Smulders apetrots op olympische dochters: 'Ik was er graag bij geweest in Japan'