Bevat Video: Video
Ankeiler: Iedereen moet helpen met het bestrijden van de rattenplaag in de wijk Saltshof. Dat vindt gemeenteraadslid Martijn Verharen (Kernachtig Wijchen).

- Iedereen moet helpen met het bestrijden van de rattenplaag in de wijk Saltshof. Dat vindt gemeenteraadslid Martijn Verharen (Kernachtig Wijchen). Hij stelde vragen over dit onderwerp aan het college van burgemeester en wethouders.

Onderhoud

Ratten zijn al veel langer een probleem in de wijk. Vooral rond de watergang langs de geluidswal Schoenaker en A326 worden de beesten gezien. "Zo'n watergang moet je bijhouden," aldus Verharen. "Als die dicht begroeid is, vormt het een ideale nestelplaats voor ratten."

Ongediertebestrijding is een taak van de gemeente, maar volgens Verharen zou in dit geval ook het Waterschap haar verantwoordelijkheid moeten pakken, aangezien het gaat over een zogenoemde A-watergang, een sloot met een belangrijke functie voor de waterhuishouding van het gebied.

Rol van bewoners

Volgens Verharen zou de IPM (Integrated Pest Management) methode moeten worden toegepast. Dit betekent dat iedereen die op één of andere manier te maken heeft met het probleem, ook onderdeel is van de oplossing ervan. De gemeente en het waterschap moeten dus iets doen, maar bijvoorbeeld wandelaars en omwonenden ook. Verharen: "Mijn doel is dat het waterschap erop wordt aangesproken, maar ook om de bewoners te activeren. Niet de eenden voeren, hou de tuin netjes, en als je een kippenhok of volière hebt: hou die goed bij.”

Ongediertebestrijder Twan van Stippent werkt voor de gemeente Wijchen, maar heeft het laatste half jaar niet gemerkt dat er meer meldingen waren van rattenoverlast. Van Stippent bevestigt dat maaien helpt bij het voorkomen van nestelende ratten. "Ook is het belangrijk dat mensen niet de vogels gaan voeren of voer voor kippen buiten laten staan." Toch zijn ratten op dit soort plaatsen niet helemaal te voorkomen, zegt de bestrijder: "In waterrijke gebieden heb je sowieso meer overlast van ratten dan in niet waterrijke gebieden."

De gemeente Wijchen laat in een reactie weten dat de watergang is in eigendom en onderhoud van het Waterschap. "Het Waterschap onderhoudt deze watergang ecologisch met als doel bevordering van biodiversiteit en verrijking van de flora en fauna. Dit wil men bereiken door een extensief maaibeheer. In samenspraak met de gemeente heeft het Waterschap besloten nu alle taluds twee in plaats van één keer te maaien."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.