Bibliotheek verwacht in najaar 'business as usual' - RN7

NIJMEGEN - De 26 vestigingen van bibliotheek Gelderland-Zuid gaan er vanuit dat de bezoekersaantallen zich in het najaar weer op het oude niveau zullen bevinden; dat wil zeggen, vergelijkbaar met vóór de corona-lockdown.

De bibliotheken in Nijmegen en omliggende gemeenten openden weliswaar op 20 mei weer hun deuren, maar nog lang niet alles was mogelijk. Zo waren aanvankelijk de leestafels voor bezoekers nog gesloten en mochten de openbare pc's nog niet worden gebruikt. De eerste weken was het daarom in veel bibliotheken opvallend rustig.

Meer dan alleen boeken lenen

Bibliotheken zijn tegenwoordig een plek waar veel meer gebeurt dan alleen boeken lenen. Veel studenten lezen en studeren in de bieb, terwijl omwonenden er regelmatig een krantje of tijdschrift komen lezen.

Ook worden er taalcursussen gegeven, zijn er lezingen en optredens van koren. Langzaam worden al die activiteiten weer opgestart en hebben de bibliotheken in september of oktober hun plaats in de maatschappij weer ingenomen, zo is de verwachting.

E-reading populair

Tijdens de tweede lockdown-periode, van pakweg december 2020 tot juni 2021, werden veel meer boeken online gelezen. De winter- en voorjaarperioden pasten goed bij E-reading.

De bibliotheken hebben geleerd om daar goed op in te spelen, zegt Ronald Ravensbergen van de afdeling communicatie van bibliotheek Gelderland-Zuid. Hij verwacht dat E-reading in de toekomst populair blijft.

Maatschappelijke functie

In de corona-lockdown hebben veel mensen alternatieve bezigheden gezocht, zoals wandelen, fotograferen, gamen of bijvoorbeeld lego-bouwen. Ravensbergen verwacht dat de functies van de bibliotheek gewoon in stand blijven.

Alleen blijft waarschijnlijk de 1,5 meter afstand-regel gehandhaafd. Ook wordt momenteel nog aan bezoekers gevraagd of ze (vrijwillig) hun contactgegevens willen achterlaten, in verband met mogelijk bron- en contactonderzoek.

"Mensen blijven boeken lezen, jongeren studeren graag in de bieb en taalcursussen blijven ook in de toekomst nodig. De bibliotheek behoudt zijn maatschappelijke rol," aldus Ravensbergen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.