Middeleeuws festival keert terug in Nijmegen - RN7
Ankeiler: Het Gebroeders van Lymborch Festival keert terug in Nijmegen. Het festival, dat vernoemd is naar de middeleeuwse schildersfamilie Van Lymborch, ging twee jaar op rij niet door.

NIJMEGEN - Het Gebroeders van Lymborch Festival keert terug in Nijmegen. Het festival, dat vernoemd is naar de middeleeuwse schildersfamilie Van Lymborch, ging twee jaar op rij niet door.

Het festival is na twee jaar afwezigheid terug, op 11 en 12 september. De laatste editie van het festival in het centrum van Nijmegen werd gehouden in 2018. Een jaar later werd er vervolgens geen groots festival gevierd, maar lag de nadruk op de opening van het Gebroeders van Lymborch Huis. Dat huis staat bovenop de nog bestaande kelders van het familieatelier, waar de schilderbroers het vak leerden. Het huis is nu de plek om alles over de wereldberoemde schilders te weten te komen.

Corona-proof festival

Vorig jaar stond er weer wel een Gebroeders van Lymborch Festival op de agenda, maar kon het vanwege corona niet doorgaan. "We hebben toen wel twee digitale dagen gehouden in de Stevenskerk", vertelt Rosalie Thomassen, directeur van de organiserende stichting. Nu heeft ze er goede hoop op dat het programma wél door kan gaan: "We hebben verschillende draaiboeken. Maar ik hoop dat dit haalbaar is. Mocht het vanwege corona toch niet in deze vorm door kunnen gaan, dan organiseren we later kleinere activiteiten."

In het huidige programma wordt rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen, aldus Thomassen: "In het Valkhofpark is een ambachtenmarkt. Dat is een doorstroomlocatie. Daar kunnen op anderhalve meter zo'n 600 mensen tegelijk zijn. Als het te druk wordt, kunnen we het park afzetten en maximaal 300 mensen toelaten."

Ambachten en lezingen

Op de middeleeuwse ambachtenmarkt in het Valkhofpark zijn onder meer een tingieter, een smid en houtbewerkers in actie te zien. Je kunt er zelf leren weven en leer bewerken. Door het park lopen het hele weekend levende figuren uit de kunstwerken van de gebroeders: van pestlijders tot adelvrouwen. In het naastgelegen Museum het Valkhof zijn lezingen over het leven en werk van de familie Maelwael-Van Lymborch.

Traditioneel hoort bij het festival ook een optocht door de Nijmeegse binnenstad met middeleeuwse figuren: De Blyde Incomste. Die is er dit jaar nog niet. "Ik hoop dat die er volgend jaar weer wel is", zegt Thomassen.

Vuurspuwende draak gezocht

De organisatie werd in 2019 getroffen door een verwoestende brand in hun opslagloods. Tenten, stoelen en ander materiaal om een evenement te organiseren, gingen verloren. Maar ook een vuurspuwende draak en de grootste katapult van Nederland, gingen verloren. Alleen de kleding van reenactors bleef gespaard, vertelt Thomassen: "Aan een katapult is nog wel te komen en we kregen ook al een draak te koop aangeboden. Maar we hebben momenteel geen plaats om het te stallen."

Zie ook: Gebroeders Van Lymborch wil festival redden na verwoestende brand