Ankeiler: De door de gemeente Nijmegen opgelegde maatregelen aan basisschool De Buut voor het speelveldje naast de school, zijn volgens de rechter uitvoerbaar en goed te handhaven.

- De door de gemeente Nijmegen opgelegde maatregelen aan basisschool De Buut voor het speelveldje naast de school, zijn volgens de rechter uitvoerbaar en goed te handhaven. De school en buurtbewoners liggen met elkaar overhoop over een speelveldje bij de school. Buurtbewoners vinden dat spelende kinderen hier geluidsoverlast veroorzaken.

De rechtbank hield maandag een zitting over het speelveldje, dat in 2019 de internationale media haalde. De gemeente besloot eerder dit jaar dat er aanvullende maatregelen moeten worden genomen om de geluidsoverlast voor omwonenden te beperken.

Zie ook: Wereldberoemd trapveldje in Nijmegen moet stiller: 'Kinderen de grote verliezer'

De maatregelen bij het spelveldje bestaan uit ‘hoogpoliger’ kunstgras, betonnen randen en goaltjes weghalen en beperkte openingstijden van het veldje. Verder gaat het om beplanting op de houten palen en het personeel van de school moet erop toezien dat hier door kinderen niet met een bal op wordt geschoten.

Buurtbewoners vinden dat het veldje helemaal moet worden verwijderd. De school vindt de opgelegde maatregelen te streng.

De rechtbank riep de met elkaar overhoop liggende partijen op om elkaar in overleg te gaan. “Door samen afspraken te maken, wordt waarschijnlijk het beste gekomen tot een duurzame oplossing”, aldus de rechtbank.

Enig geluidsoverlast blijft

Daarbij merkt de rechtbank wel op dat enige geluidoverlast van het schoolterrein altijd zal blijven en ook door omwonenden in een stedelijke omgeving zal moeten worden geduld.

Zowel de aanwonenden als het schoolbestuur vinden dat de gemeente Nijmegen flinke steken heeft laten vallen door toe te staan dat er zo dicht op een schoolplein appartementen worden gebouwd. De rechtbank was het daarmee eens. Dit had volgens de rechtbank problemen kunnen voorkomen.

Zie ook: Gedoe rond omstreden speelveldje Nijmegen gaat bij rechter door

Deel dit artikel