Afdrukken
Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Dit beeld zie je steeds minder Foto: ANP
Ankeiler: Het valt steeds meer op: bermen langs wegen, weilanden en water groeien en bloeien erop los, want steeds meer gemeenten doen aan 'ecologisch maaibeleid'.

- Het valt steeds meer op: bermen langs wegen, weilanden en water groeien en bloeien erop los, want steeds meer gemeenten doen aan 'ecologisch maaibeleid'. Er wordt op sommige plekken minder gemaaid, zodat er meer ruimte komt voor bijen en insecten. Maar dat stuit ook op weerstand.

'Vroeger', hoor je mensen vaak zeggen, toen kon je na elke autorit wel je ruit schoonmaken. Zoveel insecten waren er onderweg tegen kapot gevlogen. Tegenwoordig is dat een zeldzaamheid. De insectenpopulatie is in al die jaren hard achteruitgegaan.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Maar steeds meer gemeenten willen daar wat aan doen, door hun manier van maaien aan te passen. Nijmegen, Wageningen, Zutphen, Lingewaard, Wijchen, en nog meer. Allemaal hebben ze de handschoen opgepakt om het de bijen en insecten weer gerieflijker te maken, met groenstroken, bermen en grasvelden waar de natuur haar gang kan gaan.

Meer ruimte voor bij en plant

"De biodiversiteit is heel wat achteruit gegaan. Het is hard nodig dat daar wat verbetering in komt. Juist door inrichting en beheer van het landschap natuurlijker te maken en uit te voeren krijgen allerlei planten en insecten meer ruimte en leefmogelijkheden", verklaart Lambert van Beusekom, beleidsadviseur Groen bij de gemeente Wijchen. Die gemeente besloot afgelopen winter overstag te gaan.

De tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
Dit beeld zie je steeds minder Foto: ANP

Maar het nieuwe beleid valt niet bij iedereen in goede aarde. In vrijwel elke gemeente zijn er klachten te horen, over verkeersveiligheid (blokkeert een vol en hoog grasberm het zicht?), over de slordige indruk die het maakt, over de opkomst van planten waar mens of dier ziek van kunnen worden.

Petitie tegen maaibeleid

Marga de Wildt uit Nijmegen startte daarom een petitie. "Ik zag alle reacties op Facebook over het nieuwe maaibeleid van de gemeente Nijmegen, dat mensen het daar niet mee eens waren. Daarom ben ik deze petitie gestart, om op te schrijven wat iedereen daarvan vindt. De gedachte erachter is prima, dat het goed is voor de insecten en de vlinders. Maar doe het op een andere manier. Niet zo rigoureus als het nu is gegaan."

De klachten zijn divers, zegt zij. "Er groeit overal veel berenklauw. Kruispunten stonden vol met onkruid. Er is veel last van teken en grasaren. Er zijn mensen drie of vier keer met de hond bij de dierenarts geweest, met grasaren in de oren, ogen en poten", somt ze op. "Er zou wel gemaaid worden op speelvelden, maar dat bleek ook niet overal het geval. Daardoor konden kinderen niet spelen."

'Niet één keer goed'

De gemeente Nijmegen kon niet bij Omroep Gelderland voor camera reageren, maar schrijft wel op haar website dat het nieuwe maaibeleid niet overal in één keer goed gaat. "Soms zijn terreinen verkeerd beoordeeld en werden bijvoorbeeld speelveldjes niet gemaaid. Waar nodig stellen we dat bij. We willen ons maaibeheer zo goed mogelijk afstemmen op het gebruik van de ruimte: spelen, honden uitlaten, veiligheid en natuur."

De petitie van De Wildt is inmiddels meer dan 1000 keer ondertekend. "In september ga ik de handtekeningen overhandigen aan de wethouder en hebben we een gesprekje over hoe we het voortaan anders kunnen doen."

Jacobskruiskruid

Ook in Wijchen krijgen ze klachten. "Mensen die een gazon toch mooier vinden dan wat het nu is. Natuurlijk beheer heeft mooie periodes, maar ook periodes dat het er wat minder mooi uitziet. Of boeren die klagen dat er te veel jacobskruiskruid groeit, waar hun koeien niet tegen kunnen", geeft Van Beusekom als voorbeelden.

"Juist omdat het de laatste jaren wat droger is geweest, waar het jacobskruiskruid goed tegen kan, is dat wat toegenomen. Maar dat is vooral gevaarlijk als het in het hooi komt, doordat de dieren het dan niet meer kunnen herkennen. In een weiland vreten koeien er omheen. Maar dat is juist een zaak om met de boeren over te overleggen: waar moet je wat doen en waar kan je wat doen?"

Zie ook:

Deel dit artikel