Ankeiler: Bij de gemeente Beuningen zijn er momenteel flinke wachttijden voor inwoners die een nieuw paspoort of ID-kaart willen aanvragen.

- Bij de gemeente Beuningen zijn er momenteel flinke wachttijden voor inwoners die een nieuw paspoort of ID-kaart willen aanvragen. Men kan niet binnen een paar dagen terecht voor een afspraak, zo waarschuwt de gemeente.

De stremming wordt mede veroorzaakt doordat er vorig jaar veel minder mensen op vakantie zijn gegaan naar het buitenland. Nu heeft men weer vakantieplannen en wacht men met het aanvragen van een nieuw reisdocument tot men zeker weet wanneer ze kunnen afreizen.

Inhaaleffect

Vanwege de situatie vorig jaar met betrekking tot corona, is er nu sprake van een soort inhaaleffect. Daardoor willen nu veel mensen tegelijkertijd een aanvraag doen. Volgens de gemeente controleren de meeste personen de geldigheid van hun reisdocument pas vlak voordat ze een reis boeken.

Wel is het zo dat inwoners drie maanden voordat hun document verloopt, een brief krijgen waarin ze worden gewaarschuwd. De meeste inwoners zijn daarom bijtijds op de hoogte dat hun document moet worden vernieuwd.

Noodpaspoort ook een mogelijkheid

Inwoners die er last-minute achterkomen dat hun reisdocument verlopen is, kunnen een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee, als ze direct op reis moeten. Bij de gemeente zijn geen burgers bekend die echt in de problemen zijn gekomen.

De gemeente verzoekt mensen, van wie de reisdocumenten nog enkele maanden geldig zijn, om te wachten tot na de zomer met het maken van een afspraak. Ook benadrukt de gemeente dat veel zaken tegenwoordig online kunnen worden geregeld.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel