Bevat Video: Video
Ankeiler: Schrijver en presentator Splinter Chabot was woensdag onder de indruk van de Roze Woensdag.

- Schrijver en presentator Splinter Chabot was woensdag onder de indruk van de Roze Woensdag. “Een evenement waarbij de kleurrijkheid en de vrolijkheid ontzettend wordt gevierd en omarmd.” We spraken Chabot rond de Roze Woensdag-activiteiten van de bibliotheek De Marienburg en LUX, die dit jaar in het teken stonden van het thema ‘Jong’.


Dus ging het veel over het ontdekken van je seksuele identiteit, maar eigenlijk zou dat er niet toe moeten doen, vindt Chabot: “Het boeit natuurlijk niet. Het gaat erom dat je verliefd bent, en blij wordt.”

Strafbaar in 70 landen

Helaas is dat nog steeds niet vanzelfsprekend, in elk geval niet overal op de wereld. “Je moet niet vergeten: in Nederland kunnen mensen van hetzelfde geslacht pas twintig jaar met elkaar trouwen. Nederland was daarin de eerste. En in ongeveer 70 andere landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar. Daar is je verliefdheid dus verboden, en staan er straffen op. Zolang dat zo is, blijft activisme helaas nodig.”

Tijdens de signeersessie van zijn boek Confettiregen, dat gaat over coming-out en de weg ernaartoe, viel hem vooral de jongeren op die er met hun ouders waren. “Als zulke ouders zichtbaar hun best doen, samen met hun kind hier komen en dit omarmen, dan zal dat kind het altijd onthouden. Kinderen die soms geworsteld hebben of nog steeds worstelen.”

Woensdag heeft Chabot zich in elk geval uitstekend vermaakt. “Het is hier een ontzettend vrolijke vrije bedoening. Dat moet niet alleen elk jaar, het mag elke dag, zou ik zeggen.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.