Verdwaalde Vierdaagse-tijdreizigers in escaperoom voor kinderen - RN7
Bevat Video: Video
Ankeiler: Mons en Mari terughalen uit het verleden. Dat is de opdracht die kinderen krijgen in de nieuwe Vierdaagse escaperoom in de bibliotheek in Nijmegen.

NIJMEGEN - Mons en Mari terughalen uit het verleden. Dat is de opdracht die kinderen krijgen in de nieuwe Vierdaagse escaperoom in de bibliotheek in Nijmegen. Om dat te doen moeten ze er eerst achter komen in welk jaar Mons en Mari terecht zijn gekomen met hun tijdmachine. Fer was samen met zijn ‘Omi’ Karen, moeder Kartini, zusje Fien en vriend Tom een van de eersten die de uitdaging aan gingen.

In de kamer die met gladiolen, een tent, een campingtafel en Vierdaagsevlaggen compleet volgens het thema is aangekleed kunnen de kinderen zoeken, opdrachten doen en codes kraken. Je krijgt een uur de tijd om alle opdrachten uit te voeren en de kamer uit te komen. Fer en zijn gezin lukt het om binnen 24 minuten al de twee verloren tijdreizigers terug te halen naar het heden. De elfjarige Fer vond de opdrachten: “Leuk om te doen, het was niet moeilijk maar eigenlijk gewoon gemiddeld.” De adviesleeftijd voor de escaperoom is zeven plus.

Tekst gaat verder onder video:

Coronamaatregelen

Dat een escaperoom in een bibliotheek komt, komt eigenlijk een corona legt Ellen Nieboer van het Regionaal Archief uit. Naast het Regionaal Archief en de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn ook LUX, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en Stichting Vierdaagsefeesten betrokken bij de activiteit. Nieboer vertelt dat ze opzoek waren naar een manier om kinderen iets over de Nijmeegse geschiedenis bij te brengen op een leuke manier die ook nog verantwoord was binnen de coronamaatregelen, toen kwamen ze bij de escaperoom uit. Dat zij zelf ook vervend escaperoom speler is maakte het nog leuker dat ze er nu zelf een kon gaan maken.

Overwinningsgevoel

Het belangrijkste gevoel moet een “overwinningsgevoel zijn omdat je de escaperoom hebt opgelost” volgens Nieboer, maar ze hoopt ook dat de kinderen door de opdrachten iets over de geschiedenis van de stad leren. Op de vraag hoe dat precies werkt antwoord ze lachend: “Over de opdrachten van dit jaar kan ik niks zeggen zonder de clou weg te geven.” Wel geeft ze een voorbeeld van de escaperoom van vorig jaar, daar moesten de kinderen werken met oude ansichtkaarten van Nijmegen om tot een code te komen. Ook komen de namen van Mons en Mari van de oude naam voor de Mariënburg, Mons Mariënbergh. Tot 28 augustus kunnen kinderen de escaperoom in de bibliotheek spelen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel