Indische verhalen gebundeld als herdenking einde Tweede Wereldoorlog - RN7
Ankeiler: Ook dit jaar moet de Nationale Herdenking van 15 augustus wijken.

- Ook dit jaar moet de Nationale Herdenking van 15 augustus wijken. Normaliter worden op die dag alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië herdacht. Vorig jaar hadden Indische organisaties in Nijmegen na de afgelasting alternatieven bedacht: 'Melatie-campagne’ en ‘Heel Nijmegen Vlagt’, dit jaar wordt een verhalenbundel uitgegeven met de naam ‘(On)Gedeelde ervaringen’ van het Indisch Cahier Nijmegen.

In de bundel staan persoonlijke verhalen van oorlogsgetroffenen of hun nabestaanden. De portretten worden vergezeld door archiefbeelden die door de betrokkenen zelf zijn aangeboden. Een mooi voorbeeld uit het cahier is het verhaal van de Nijmeegse Elsje Mulder. Zij overleefde met haar moeder twee Japanse kampen maar verloor haar jongere zusje.

De Indische Organisaties Nijmegen benadrukt het belang van de bundel aangezien de “Indische en Molukse Nederlanders maken immers al meer dan 70 jaar deel uit van de stadsbevolking.” Ook is het cahier geschikt om in het onderwijs te gebruiken. Het eerste exemplaar zal op 15 augustus worden overhandigd aan de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.