Ankeiler: De aparte inzameling van luiers die op 1 juli in de regio Nijmegen van start ging, blijkt te voorzien in een behoefte.

- De aparte inzameling van luiers die op 1 juli in de regio Nijmegen van start ging, blijkt te voorzien in een behoefte. Al na twee weken is duidelijk dat de actie volop aanslaat bij de betrokken ouders.

"Veel ouders bij ons vragen naar de speciale luierzakken waar men de gebruikte luiers in kan doen," zegt Heleen Thijssen, medewerkster van kinderdagverblijf Domino aan de Breedeweg in Groesbeek. Volgens haar komen ook ouders uit de buurt de zakken ophalen. "Iedereen weet ervan en is blijkbaar op de hoogte via gemeente, krant of radio", aldus Thijssen.

Consument bespaart geld

De gebruikte luiers worden gerecycled in een nieuwe installatie bij afvalenergiecentrale ARN in Weurt. Zeven gemeenten in het Rijk van Nijmegen nemen deel aan het project, te beginnen met Berg en Dal en Beuningen. De ingezamelde luiers worden omgezet in groene stroom en plastic.

Afvalverwerker Dar uit Nijmegen heeft hoge verwachtingen, want de inzameling zorgt voor minder restafval en dat scheelt de consument weer geld. Bovendien heeft men minder last van stank.

Ook bij kinderdagverblijf De Reuzepas in Ewijk heeft men de indruk dat de ouders de luiers graag inzamelen. "Al onze ouders hebben een luierzak meegekregen en zijn positief, zo is onze indruk," zegt een medewerkster van De Reuzepas.

Containers tijdig ledigen vanwege stank

In Beuningen en Berg en Dal staan inmiddels in totaal 24 containers waar de luiers in kunnen. Volgens een woordvoerster van de Dar worden de containers één of tweemaal per week geledigd, afhankelijk van de aangeleverde hoeveelheid luiers. "Met name in Beuningen hebben al veel mensen toegang tot de containers aangevraagd door middel van de toegangspas," zegt de woordvoerster.

De Dar houdt nauwkeurig in de gaten of de speciale containers niet gaan stinken, omdat de gebruikte luiers flink kunnen gaan ruiken, zeker in de zomermaanden. De woordvoerster: "De gemeenten en de kinderopvang willen daarom dat de containers tijdig worden geledigd."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.