Ankeiler: Veel gemeenten moeten dit jaar beduidend meer statushouders huisvesten dan in voorgaande jaren.

- Veel gemeenten moeten dit jaar beduidend meer statushouders huisvesten dan in voorgaande jaren. Zo moet Beuningen dit jaar en de eerste helft van 2022 in totaal 36 statushouders woonruimte bieden. In 2019 en 2020 waren dat beide keren 18 statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning).

De toename is het gevolg van de grotere druk op het aantal beschikbare opvangplekken en de krapte op de woningmarkt. Ook sluit het aanbod in de sociale huursector vaak niet goed aan bij de gezinsgrootte.

Belangrijke rol casusregisseur

Beuningen heeft sinds 2017 een zogeheten casusregisseur, die de regie voert over het gehele traject van de inburgering. De casusregisseur heeft een belangrijke rol in de nieuwe Wet inburgering die op 1 januari volgend jaar ingaat. Volgens de gemeente werkt de huidige casusregisseur al in de geest van de nieuwe wet.

Het Beuningse college van B&W heeft besloten om het komende half jaar de inzet van de casusregisseur van Vluchtelingenwerk tijdelijk uit te breiden van 10 naar 36 uur per week. Daarvoor krijgt men geld van het Rijk.

Ondersteuning bij inburgeringsexamen

De casusregisseur ondersteunt asielzoekers bij het behalen van het inburgeringsexamen. Ook begeleid hij de mensen bij hun persoonlijk inburgeringsplan en helpt hij hen bij de route naar betaald werk of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Statushouders worden met een persoonlijk ontwikkelingsplan gestimuleerd om mee te doen met de Beuningse samenleving. De casusregisseur signaleert ook problemen en belemmeringen en helpt die waar mogelijk op te lossen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel