Bevat Video: Video
Ankeiler: Een metershoog standbeeld als ode voor de onmisbare beroepen is op tour door het hele land. Zorgverlener Anique stond model voor het drie meter hoge bronskleurige beeld.

- Een metershoog standbeeld als ode voor de onmisbare beroepen is op tour door het hele land. Zorgverlener Anique stond model voor het drie meter hoge bronskleurige beeld. Hiermee wil de FNV aandacht vragen voor onmisbare beroepen. Het standbeeld gaat heel Nederland door en zal uiteindelijk leiden tot een landelijke actiedag op 25 september in Amsterdam.

Wilco Veldhorst, FNV-bestuurder Arbeidsmarkt Nijmegen vertelt: "Wij willen nu aandacht van het publiek en de provincie. In de tussentijd zijn wij bezig met een landelijke petitie die we op de landelijke actiedag op 25 september in Amsterdam, aan een minister of staatssecretaris willen aanbieden". Ook kaderlid Vincent Moll was aanwezig. Hij werkt in de kinderopvang en geeft aan dat door de Corona crisis er veel extra werkdruk en stress was.

Tekst gaat door onder video

Werkdruk niet erkend

"Ik heb weinig waardering gezien in de kinderopvang. Bij de maatregelen die door de regering werden afgekondigd, werd de kinderopvang niet of nauwelijks genoemd terwijl we wel een cruciaal beroep zijn. We hadden ons maar te schikken naar de regels die bij de scholen waren: dus gingen de scholen dicht, dan moesten wij maar voor noodopvang zorgen. Gingen de scholen weer plotseling open, dan moesten wij als de wiedeweer zorgen dat er voldoende mankracht was om de kinderopvang weer draaiende te krijgen. De werkdruk die daardoor ontstaan is, is niet erkend door de werkgeversorganisaties waardoor de cao-onderhandelingen die nu lopen, eigenlijk geklapt zijn."

De 'Ode aan de onmisbare beroepen' trekt de komende maanden door het hele land. “Vorig jaar werd er geklapt voor de mensen in de zorg en al het andere onmisbare werk", legt Veldhorst uit. "Maar ondertussen kampen uitgerekend zij nog steeds met bescheiden loon, veel onzekerheid en hoge werkdruk. Laten we tegen alle bestuurders en politici zeggen: na het klappen, komt het lappen!”

Petitie tekenen

Mensen die hun steun aan de cruciale beroepen en hun onmisbare werk willen geven, kunnen de petitie tekenen via www.fnv.nl/standbeeld of op de foto gaan met het standbeeld. Veldhorst hoopt de petitie uiteindelijk in september aan een minister of staatssecretaris van de zorg of justitie te kunnen overhandigen. Want ook de politie heeft gewoon doorgedraaid tijdens de Corona-crisis legt hij uit. "Zij hebben het ook ontzettend zwaar gehad. Als je alleen al gaat kijken naar de de demonstraties die er geweest zijn waarbij er soms behoorlijk wat mensen teug gedrongen moesten worden om de openbare veiligheid te garanderen."

Op dit moment lopen er al acties in de metaalindustrie en ook in de kinderopvang. De FNV denkt dat we in het najaar acties in het onderwijs kunnen verwachten als er niet structureel geld bij komt om de werkdruk en de dreigende tekorten op te vangen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel