Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: ’t Beunings Keitje, dat is de naam van een vrijdag gepresenteerde nieuwe Beuningse lekkernij. Burgemeester Daphne Bergman was één van de eersten die ervan mocht proeven.

- ’t Beunings Keitje, dat is de naam van een vrijdag gepresenteerde nieuwe Beuningse lekkernij. Burgemeester Daphne Bergman was één van de eersten die ervan mocht proeven. Wat het gebakje typisch Beunings maakt, daar kan geestelijk moeder Annemarie Rijkers antwoord op geven.

“Bedenk en bak een Beuningse lekkernij”, dat was de opdracht bij de Beuningse Dorpsquiz Aggunogguswawit die verantwoordelijk is voor het ontstaan van ’t Keitje. Rijkers was tijdens deze quiz onderdeel van het team dat deze opdracht heeft gewonnen en legt uit wat ’t Keitje, toen nog Beunings Klavertje genaamd nou typisch Beunings maakt: “Het bruine van de brownie staat voor de klei en de peer die erin zit staat voor de gastvrijheid.” Die peren kun je namelijk zelf plukken van de bomen naast de weg naar de dijk. Bovenop het gebakje lag een kunstig gedraaide, dunne, gekonfijte sinaasappelschil in de vorm van een klavertje, dit verwijst naar het kunstwerk de Cirkel, dat ook wel het klavertje wordt genoemd, op de rotonde bij voetbalclub Beuningse Boys.

Tekst gaat verder onder video

Om het gebakje levensvatbaar te maken voor een grotere productie heeft de gemeente de hulp ingeroepen van Ramona de Bruijn, de eigenaresse van Taartenkasteel en jurylid bij de dorpsquiz. De Bruijn had naar eigen zeggen nog een aardige klus aan het finetunen van het prijswinnende recept, “het winnende team had echt een heel leuk recept, maar ik denk wel 25 ingrediënten en dat is niet haalbaar als je er professioneel iets mee wil doen.” Hierdoor moesten helaas de peer en de sinaasappelschil wijken, maar het klavertje bovenop het gebakje is gebleven. Het is een digitaal ontwerp geworden die wordt geprint op “dubbeldik ouwel”, het oude snoeppapier.

De originele naam het Beunings klavertje is dus ook veranderd in Beunings Keitje. Rijkers legt uit, “blijkbaar is die naam, klavertje, al vaker gebruikt en moest er nu een nieuwe naam komen, maar daar kan ik prima mee leven.” Met deze naam maakt de gemeente ook een verwijzing naar de steenfabriek en “de herinneringen aan de tijd dat daar stenen werden gebakken van de rivierklei uit de Waal,” zo is te lezen op het begeleidende kaartje dat door de gemeente bij de presentatie werd gebruikt. Nadat alle aanwezigen dan wel door een impliciete “mmm” dan wel door een expliciete “erg lekker” het gebakje hebben goedgekeurd kan de Beuningse brownie nu echt geserveerd gaan worden. De gemeente heeft bij De Bruijn 150 Keitjes in bestelling staan.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel