Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Wethouder Piet de Klein met een eerste zak vieze luiers. Foto: Dar
Ankeiler: Alles moet duurzamer omwille van de klimaatverandering. Zeven gemeenten in het Rijk van Nijmegen gaan daarom de berg met luiers in het restafval te lijf.

- Alles moet duurzamer omwille van de klimaatverandering. Zeven gemeenten in het Rijk van Nijmegen gaan daarom de berg met luiers in het restafval te lijf. Een nieuwe installatie bij afvalenergiecentrale ARN in Weurt kan al die luiers namelijk recyclen.

Vieze luiers. Je verwacht het niet direct, maar je kan er groene stroom uit halen en plastic waar je bijvoorbeeld weer een leuk tuinbankje van kunt maken. In de regio Nijmegen gaan ze dat op grote schaal doen. "Wij zijn samen met Berg en Dal de eerste gemeente in de regio Rijk van Nijmegen die hier mee starten", zegt een trotse wethouder Piet de Klein van de gemeente Beuningen.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Al die luiers van kinderen en ouderen moeten natuurlijk wel eerst ingezameld worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij deze kinderopvang in Beuningen. Afvalverwerker Dar uit Nijmegen verwacht dat mensen daar graag aan mee zullen werken, want het scheelt geld en stank.

"Je hebt dus minder restafval", zegt Michelle Stuiver van Dar. "En je hoeft minder lang zakken met vieze luiers erin thuis te bewaren. Je bepaalt zelf wanneer je het naar de container brengt."

Poepsoep van 250 graden

De ingezamelde luiers komen bij elkaar in de afvalenergiecentrale ARN in Weurt. Daar vormen ze samen één grote luierberg die beetje bij beetje in een gloednieuwe installatie gaat die ze daar zelf ontwikkeld hebben. Arnoud Rozestraten van de ARN legt het procedé uit aan de hand van een eenvoudige tekening die bij de centrale aan de muur hangt. De luiers gaan eerst aan stukken. "De schredder maalt de luiers wat kleiner."

Daarna verhuist alles naar een grote reactor waar alles bij elkaar onder hoge druk één grote poepsoep van 250 graden wordt. "Alles wordt vloeibaar", doceert Rozestraten. "Het plastic smelt."

Plas en poep worden biogas en daarmee elektriciteit. Plastic afkomstig van de luiers stolt weer, tot korreltjes. En daar kun je dus duurzame producten van maken, zoals tuinmeubelen.